Uusi verkkosovellus tuo yhteen kirjallisuuden tekijät, teokset ja tapahtumapaikat
Jenni Turunlahti
Osana Suomalaisen kirjallisuuden atlas 1870–1940 -hanketta kehitetty kirjallisen kartografian verkkosovellus julkaistiin perjantaina 2.2.2024 vapaaseen käyttöön. Julkaisutilaisuudessa Turun yliopiston Arcanumilla esiteltiin hankkeen työryhmä ja kerrottiin verkkosovelluksen taustasta, käytöstä ja sovellusmahdollisuuksista.
Hankkeen johtaja, kulttuurihistorian dosentti Asko Nivala avasi verkkosovelluksen kehitystyötä ja kuvaili uutta tilallista tapaa lukea kotimaisen kirjallisuuden klassikoita. Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaineen alaisuudessa toimiva Suomalaisen kirjallisuuden atlas 1870–1940 -hanke kartoittaa kaunokirjallisuuden kuvittelemaa tilaa hyödyntäen nimentunnistusta, avointa linkitettyä dataa sekä paikkatietojärjestelmiä. Osana tutkimushanketta on kehitetty uusi verkkosovellus tuo yhteen kirjailijat, teokset ja tapahtumapaikat. Nivala painotti yleisölle verkkosovelluksen ainutlaatuisuutta: vastaavaa kotimaisen kirjallisuuden tietokantaa ja niiden lukemiseen ja tutkimiseen tarkoitettua työkalua ei ole ennen kehitetty.
Kirjallisuudentutkija Jasmine Westerlund esitteli yleisölle verkkosovelluksesta löytyviä varhaisia historiallisia romaaneja, jotka näyttäytyvät tietokannassa ja sen kartastossa erityisen paikkatiheinä. Hankkeessa aiemmin työskennellyt digitaalisten tietokantojen asiantuntija Harri Kiiskinen esitteli sovelluksen taustalla olevaa tekniikkaa. Kehitystyössä on hyödynnetty muun muassa TurkuNLP-ryhmän kehittämää nimentunnistusteknologiaa.
Kulttuurihistorian tutkijatohtori Juhana Saarelainen näytti kutsuvieraille, kuinka sovellusta käytetään ja mitä kaikkea avoimesta tietokannasta voi löytää. Sovelluksen hakutyökalujen avulla voi etsiä esimerkiksi johonkin tiettyyn paikkaan sijoittuvia kaunokirjallisia tekstejä tai tutkia, mihin yksittäisen kirjailijan teokset sijoittuvat. Käyttäjä voi myös rajata hakuaan ajallisesta, ja tarkastella vain jonkin tietyn aikavälin teoksia ja kirjallista karttaa.
Kaikki tietokannan yli 800 tekstiä ovat myös luettavissa verkkosovelluksessa, ja tekstejä voi lukea rinta rinnan karttojen kanssa. Tietokannasta voi löytää sekä suurelle yleisölle tuttuja klassikkoteoksia että vähemmälle huomiolle jäänyttä suomenkielistä kirjallisuutta.
Lämminhenkinen julkaisutilaisuus keräsi Arcanumiin uuden verkkosovelluksen tarjoamista mahdollisuuksista kiinnostuneen runsaslukuisen yleisön, ja keskustelu kävi vilkkaana. Iltapäivän aikana ideoitiin uusia tutkimusaiheita ja oppiainerajat ylittäviä yhteistyömahdollisuuksia. Kiitos kaikille osallistujille!
Verkkosovellukseen voi tutustua täällä.
Turun sanomat kirjoitti julkaisutilaisuudesta.