Hanke alkoi!
Jasmine Westerlund
Hankkeemme Suomalaisen kirjallisuuden atlas 1870–1940 (SK-Atlas) on nyt käynnistynyt. Pidimme tänään ensimmäisen kokouksen, jonka työlistalla olivat aikataulu, julkaisukanavat ja verkkosivujen perustaminen. Projektin verkkosivut löytyvät nyt osoitteesta atlas.utu.fi ja Twitterissä meitä voi seurata tunnuksella @SK_Atlas_UTU. Sivuiltamme tulet löytämään tietoja hankkeen julkaisuista, esitelmistä ja tavoitteista sekä tutkimusryhmästä. Twitterissä viestimme hankkeen tuloksista ja aiheeseen liittyvistä kiinnostavista tapahtumista ja ilmiöistä. Tervetuloa seuraamaan meitä!
Mikä sitten on Suomalaisen kirjallisuuden atlas 1870–1940? Hankkeemme pyrkii asettamaan suomalaisen kirjallisuuden kartalle: kokoamme kartaston kirjallisuuden klassikkoteoksissa esiintyvistä paikannimistä automaattisen nimentunnistuksen avulla. Tutkimuksen tuloksena syntyy interaktiivinen kartasto, joka julkaistaan tällä verkkosivulla. Vierailijat pääsevät sen kautta lukemaan ja tutkimaan kotimaisen kirjallisuuden teoksia uudella tavalla: kirjallisina karttoina.
Projektimme soveltaa tätä menetelmää ensimmäistä kertaa kotimaisen kaunokirjallisuuden tutkimukseen. Tutkimuksemme pioneeriluonteen vuoksi hankkeen tutkijoiden on ratkaistava heti alussa monenlaisia nimentunnistukseen, paikkojen yksilöintiin ja merkintään liittyviä kysymyksiä, joiden varaan koko menetelmämme rakentuu. Kirjallisuuden tilallisuuden tulkintaan liittyvät ongelmat ja humanistista tutkimusta palvelevien ohjelmien koodaaminen nivoutuvat toisiinsa.
Valmistuessaan Suomalaisen kirjallisuuden atlas tulee palvelemaan paitsi tutkijoita, myös kaikkia muita kirjallisuuden lukijoita, ja toivottavasti tarjoamaan uusia ulottuvuuksia kotimaisen kirjallisuuden lukemiseen. Pysykää kuulolla!
Tutkimusryhmään kuuluvat hankkeen johtaja, dos. Asko Nivala, FT Harri Kiiskinen, FT Juhana Saarelainen ja FT Jasmine Westerlund.
Suomalaisen kirjallisuuden atlas 1870–1940 on Alfred Kordelinin säätiön rahoittama Suuri kulttuurihanke 2022–2024. Hanke toteutetaan Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaineessa.