Suomalaisen kirjallisuuden atlas
  • Tavoitteet
  • Blogi
  • Tutkimusryhmä

Blogi

Kerromme hankkeen tuloksista blogikirjoituksissa.

June 27, 2022

Pikkukaupungit taiteilijaromaaneissa

Jatkamme tässä blogipostauksessa taiteilijaromaanien ja tilallisuuden kytköksien pohdintaa Pirkko Alhoniemen tutkimusryhmän kokoaman taiteilijaromaanien kortiston avulla. Kun ajatellaan taiteilijuuteen ja taiteilijaromaaneihin liittyviä stereotypioita, mieleen tulee ehkä ensimmäiseksi Pariisi. Suomessa taiteilijaromaaneissa on korostetun usein esillä Helsinki: Ateneumin, taiteilijakapakoiden ja suurien teatteritalojen kaupunki. Paljon yksittäisiä mainintoja saavat kuitenkin muut, usein pienet kaupungit – todellisuus, jollaisista Suomen kartta rakentuu. Olemme tässä tarkastelussa ottaneet mukaan korteissa suoraan mainitut paikannimet, mutta myös teosten tulkitut tapahtumapaikat (esimerkiksi Savonlinna on tulkittavissa teoksen miljööksi linnan ja Saimaan perusteella) ja fiktiivisetkin paikat.
May 23, 2022

Taiteilijaromaaneja kartoittamassa

Ensimmäinen työtehtäväni Suomalaisen kirjallisuuden atlas -hankkeessa on liittynyt minulle ennestään hyvin tuttuun aiheeseen, taiteilijaromaaneihin. Olen käynyt läpi prof. emerita Pirkko Alhoniemen johtaman Suomalainen taiteilijaromaani -projektin kortistoa, johon on kerätty tietoja suomalaisista taiteilijaromaaneista.1 Näihin pahvikortteihin on merkitty myös teoksien tapahtumapaikkoja, niin kartalta löytyviä, fiktiivisiä kuin epävarmojakin. Kyseinen Zettelkasten on arvokas analoginen tietokanta, koska se perustuu lukijoiden valmiiksi läpikäymään aineistoon. Samalla on selvää, että kaikkia teoksissa mukana olevia paikkoja ei ole mainittu korteissa.
April 8, 2022

Hanke alkoi!

Hankkeemme Suomalaisen kirjallisuuden atlas 1870–1940 (SK-Atlas) on nyt käynnistynyt. Pidimme tänään ensimmäisen kokouksen, jonka työlistalla olivat aikataulu, julkaisukanavat ja verkkosivujen perustaminen. Projektin verkkosivut löytyvät nyt osoitteesta atlas.utu.fi ja Twitterissä meitä voi seurata tunnuksella @SK_Atlas_UTU. Sivuiltamme tulet löytämään tietoja hankkeen julkaisuista, esitelmistä ja tavoitteista sekä tutkimusryhmästä. Twitterissä viestimme hankkeen tuloksista ja aiheeseen liittyvistä kiinnostavista tapahtumista ja ilmiöistä. Tervetuloa seuraamaan meitä! Hankkeen verkkosivuja kehittämässä. Kuva: Jasmine Westerlund. Mikä sitten on Suomalaisen kirjallisuuden atlas 1870–1940?
Turun yliopisto Alred Kordelinin säätiö
© Suomalaisen kirjallisuuden atlas 2022